Hieronder vind u een tweetal recepten naar Romeins voorbeeld. Beide zijn eenvoudig thuis te maken en doen het heel goed als hapje bij een Romeins getinte borrel.

Epithyrum (olijven tapenade)
Olijven vormde een vast onderdeel van het voorgerecht. Zwarte og groene olijven werden op dezelfde manier gezouten als tegenwoordig en werden zonder verdere voorbereiding opgediend. Soms ontpitte men de olijven en maakte ze fijn tot een soort van tapenade.

Voor de epithyrum zijn de volgende ingrediŽnten nodig:
Ontpitte zwarte olijven
Ontpitte groene olijven
Koriander
Komijn
Olijfolie
Venkel(zaad)
Azijn
Munt

Zoals in alle overgeleverde recepten uit de Romeinse tijd staan er geen hoeveelheden bij.
Hak de olijven apart van elkaar fijn, alvorens ze te mengen. Zo behouden beiden hun eigen kleur. Verder is het de kunst het kruidenmengsel zů samen te stellen, dat geen van de kruiden overheerst en ze alle tezamen precies tegen de olijven opgewassen zijn. De azijn - wees voorzichtig! - zorgt voor een frisheid waardoor dit een heerlijk voorgerecht word.

Bron: Rond de tafel der Romeinen door Patrick Faas

Globi (maanzaadbolletje)
Globi werd vroeger als nagerecht gemaakt maar is ook lekker als tussendoortje. Maanzaad was erg belangrijk voor de Romeinse keuken en was vooral belangrijk voor de decoratie van de verschillende gerechten en met name de nagerechten.

Voor globi zijn de volgende ingrediŽnten nodig:
300 gr Griesmeel
450 gr Kwark
Olijfolie
Honing
Maanzaad

Roer griesmeel door de kwark heen zodat er een deeg ontstaat. Maak hiervan kleine bolletjes. Deze worden in veel olijfolie gebakken (je kan ze zelfs in de frituur gooien). De globi kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Als de bolletjes klaar zijn bestrijk je ze met honing en strooi er wat maanzaad overheen.

Bron: Panis Militaris door Marcus Junkelmann